Garnkvaliteter

Ístex


På denne side ønsker vi at give dig information om det islandske uld samt vise hvilke modeller –  sweatre, tasker huer osv. – der findes opskrifter til, hos vore forhandlere.

Til dem som vil i gang med at strikke NU – har vi lagt et par opskrifter her på hjemmesiden.

God fornøjelse.

Ìstex – Íslandsk uld
Miljørigtigt naturprodukt:

Istex blev grundlagt i 1991 og fortsatte da driften f.s.v. angår garnprouktionen fra den gamle traditionsrige uldvirksomhed Álafoss som da havde vasket og spundet uld siden 1896.
Istex er det eneste firma i Island som samler ulden fra fåreavlerne på organiseret måde. Rundt om i Island er der indsamlings- og vurderingsstationer, hvor ulden bliver omhyggeligt sorteret efter farve og kvalitet. Ulden bliver herefter vasket i Istex uldvaskeri ved anvendelse af vand fra varme kilder og dermed lavt forbrug af kemikalier.
I garnfabrikken nær Reykjavik bliver det bedste brugt til produktion af håndstrikkegarn. Skal ulden farves anvendes kun miljøgodkendte farver.
Det islandske får har været avlet i over 1000 år uden blanding med andre racer. I løbet af den tid har ulden tilpasset sig det islandske klima for at give fåret den bedste varmeisolering og beskyttelse. Bortset fra en bestand på Grøndland, importeret fra Island, findes der ikke får andre steder i verden med samme uldkvalitet, der ikke produceres bedre andre steder.
Dækhårene, fine, bløde, meget elastisk- og med høj isoleringsevne. Med disse egenskaber er tøj lavet af islandsk uld lettere, varmere og skyer fugten bedre end tøj lavet af andet uld.
Det islandske får bliver hvert forår, når sneen er forsvundet sat til højfjelds og har sin opvækst i et totalt uforurenet landskab, og det er sikkert, at det islandske får leverer nogen af verdens reneste kød- og uldprodukter.

Vask:

Vask kun i hånden. Brug lunkent vand og mild sæbe eller vaskemiddel. Læg modellen i blød i ca. 10 minutter – undgå at skrubbe eller vride.
Skyl grundigt i lunkent vand. Pak modellen ind i håndklæder og pres så meget vand ud som muligt. Slyng evt. et par minutter i luften for at få noget af det overskydende vand væk. Læg modellen i den rette facon på et tørt håndklæde.
Hvis du ønsker at stryge modellen, så gør det forsigtigt fra vragen med en fugtig klud under strygejernet.